Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Bohatství mě učinilo chudým.
(Ovidius)

Dobroty

Hlíva ústřičná

Zlata Ptáčková
15. 3. 2009
Komentáře: 4, posl.: 16. 3. 2009
Hlíva ústřičná Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší

Hlíva ústřičná: tato dřevokazná houba se na našich stolech objevuje jen krátce a díky tomu, že se v každé rodině najde alespoň jeden člověk, který, jak se říká, houby nemusí, i sporadicky. Což je ovšem v případě tohoto zázraku přírody velká škoda. Nejenže výborně chutná, ale i léčí. Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší.

Cizopasník jménem hlíva ústřičná

Jak jsem se v úvodu zmínila, hlíva ústřičná je cizopasnou houbou. Vegetuje na kůře stromů, z nichž si bere pro sebe ...více »

Badyán patří do cukroví, ale i k rybě

Radilka
3. 12. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Badyán patří do cukroví, ale i k rybě Plod badyánu připomíná hvězdu a pochází z Číny. Vypadá velice dekorativně, svou chutí se blíží k anýzu, a proto se přidává do vánočního cukroví. Na jeho kladné vlastnosti ale nezapomíná ani farmaceutický průmysl: badyán se přidává zejména do sirupů proti kašli.

Zkusili jste někdy ochutnat samotný badyán? Asi byste při popisu chuti váhali mezi přirovnáním ke skořici a anýzu. Jeho éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím, takže zlepšují trávení. Uklidňuje zjitřené nervy a jemně vás zmalátní.

Leckterá hospodyňka může být bezradná, pokud ...více »

Jablečný mošt

Vanda Švehlová
1. 10. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Jablečný mošt Jablečný mošt můžeme považovat za pozapomenutý elixír mládí, který byl oblíbeným nápojem našich pradědů a prababiček.

Dnes mu znovu přicházíme na chuť, zejména díky dobrým zprávám, s nimiž vědci přicházejí: jablečný mošt je jedinečný a výjimečný nápoj, který je výtečný nejen díky zdroji vitamínů, fruktózy, pektinů, kyselin a dalších přírodních látek, ale může se pochlubit též vysokým obsahem vlákniny.

Co to znamená? Připijme si sklenicí moštu na zdraví, neboť šťáva z jablek mimo jiné obsahuje i vysoké množství fenolických látek, které v lidském těle ...více »

Co je v té zelenině?

Jessica Seinfeldová
17. 9. 2008
Komentáře: 1, posl.: 17. 9. 2008
Co je v té zelenině? Přinášíme ukázku z knihy, kterou co nevidět zařadíme do soutěží. Poradí všem bezradným maminkám, jak přimět děti, aby se dobře stravovaly…

1/4 avokáda = 55 kalorií

Avokáda jsou jedinou zeleninou, která je plná mononenasyceného tuku, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, aby děti měly zdravé srdce. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem rozpustných vláknin, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Mají hodně vitamínu E, který chrání srdeční buňky a pomáhá u dětí hojit řezné rány a odřeniny.

1 šálek pyré z červené řepy = 58 ...více »

Kubánská kuchyně

šmudlinka
19. 8. 2008
Komentáře: 1, posl.: 19. 8. 2008
Kubánská kuchyně Ostrov Kuba leží ve Velkých Antilách ze všech stran omývaný mořem a tak není divu, že zde velmi rozšířený rybolov.

Skoro by se zdálo, že má podmínky pro život podobný jako například další ostrovní země Japonsko, ale je to trošku jinak. Dokonce ani jejich jídelníček není typický pro tropické klima na Kubě panující. Kubánskou kuchyni lze přirovnat k velmi skromné, chudé stravě podobné té španělské.

Nicméně i tady objevíme mnoho zajímavého, inspirativního a neobvyklého, i když to nejsou žádné bomby, léta socialismu a vážná ekonomická krize státu změnila kulinářský požitek ...více »

Vietnamská kuchyně

šmudlinka
22. 7. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Vietnamská kuchyně Známé pálivé vietnamské nudle nejsou tím jediným, co si můžeme převzít z této specifické kuchyně. Je tu mnoho dalšího zajímavého, hodně ovlivněného čínskou kuchyní.

Vietnamci jsou šetrní

Vietnamská hospodyňka by možná neskákala pro pírko přes plot, ale můžete si být jisti, že dokáže zužitkovat v kuchyni každičký lísteček čaje či každičké zrníčko rýže. Vaří hodně z hub, veškeré zeleniny, bambusové výhonky, zelí, mrkev, cibule, celer nebo pórek je i tamní typickou zeleninou.

Často se připravují ryby, drůbež, na naše poměry hodně také bůček a ...více »

Jí vaše dítě to, co má?!

Mia
25. 6. 2008
Komentáře: 1, posl.: 26. 6. 2008
Jí vaše dítě to, co má?! Stále se strachujete, jestli stravovací návyky vašeho malého neposedy jsou opravdu ty správné? Jí zdravě a u stolu se chová jako andílek? Tak tenhle článek rovnou přeskočte. Pokud si ale myslíte, že by nebylo na škodu jeho stravovací návyky lehce pozměnit, dejte se do toho! Dnes je tu pro vás pár horkých tipů.

Jděte příkladem

Pokud chcete, aby se vaše dítě chovalo u stolu vzorně, udělejte mu názorný příklad. Vyžadujete-li po něm například, že u jídla nesmí mluvit, dodržujte to i vy! To samé platí u jídelníčku. Pokud nandáte kopce zeleniny jen dětem a sobě ...více »

Jídlo pro děti? Zdravé, ale chutné!

Martina Dvořáčková
12. 6. 2008
Komentáře: 1, posl.: 13. 6. 2008
Jídlo pro děti? Zdravé, ale chutné! Každá maminka chce pro své dítě to nejlepší, tedy hlavně to, aby její děťátko bylo zdravé a spokojené. A právě to se někdy neslučuje. Především v otázce dětského jídelníčku.

Jak je dobře známo, děti mají nejradši stravu, která není příliš výživná, ale zato chutná. Není tedy divu, že večeře často skončí nedojedená, avšak malý strávník se potom někde v koutku dojídá sladkostmi. Jak tedy vašeho špunta přesvědčit, aby se stravoval co nejzdravěji? Zde je pár tipů…

Nemá vaše dítě v lásce zeleninu, kterou pro něj s takovou láskou připravujete? Nevadí! Víme, ...více »

Rodinné recepty – vaříme podle nich?

Světla
30. 4. 2008
Komentáře: 13, posl.: 4. 5. 2008
Rodinné recepty - vaříme podle nich? Na knižním trhu je nepřeberné množství kuchařských knih. Od receptů z domácí či zahraniční kuchyně, přes kuchařky známých osobností až po příručky, které doporučují stravu třeba podle krevních skupin. A tak dále… Znám ovšem bonmot, který říká: „Ženy rády kupují kuchařské knihy, ale vaří po mamince.“

Zvláště dříve totiž bylo nepsaným pravidlem, že se umění vařit, včetně osvědčených receptů, předávalo z generace na generaci. Doba se ale rychle mění – a my máme čím dál méně času. Už proto jsou některé kuchařské předpisy po babičkách prostě nerealizovatelné.
...více »

Japonská kuchyně

šmudlinka
20. 2. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Japonská kuchyně Popsat jedním slovem kuchyni a stravovací zvyklosti více než jednoho milionu Japonců je velmi těžké, snad jen „zdravé“. Není divu, ryby, rýže, dary moře, to jsou ty hlavní ingredience, se kterými se zde setkáte. A prvky japonského vaření se dostávají s úspěchem i do světa.

Dary moře i kachní maso
Nejde jen o ryby, bez kterých by typické suši nebylo tím, co je. Japonci hojně využívají i jiné dary moře, mořské živočichy a vodní řasy.

Samozřejmostí je hojnost ovoce a zeleniny a stejně jako u čínské kuchyně i zde se jí hlavně hůlkami a tak jsou ...více »

Rambutan

Zlata Ptáčková
6. 3. 2009
Komentáře: 5, posl.: 8. 3. 2009
Rambutan patří mezi nejkvalitnější a nejjemnější tropické ovoce

Tentokráte si představíme ovoce, které roste na stálezelených stromech v jihovýchodní Asii. Pokud při svých letních dovolenkových toulkách zabloudíte do Thajska, Malajsie či Indonésie, budete si jej moci sami utrhnout. Poznávacím znamením Rambutanu je červená slupka s měkkými hustými ostny.

Nephalium lappaceum

Rambutan, latinsky Nephalium lappaceum, je rozložitý stálezelený strom z čeledi Sapindaceae; dorůstá do výšky až dvaceti metrů. Zemí původu jsou státy jihovýchodní Asie – daří se ...více »

Rakouská kuchyně

šmudlinka
16. 10. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Rakouská kuchyně S naší kuchyní má ta rakouská mnoho společných rysů, některá jídla máme dokonce společná, což bylo způsobeno velkou migrací čechů do Vídně či Linze, hlavně v minulém století.

Zvěřina a maso
Maso se zde upravuje velmi vkusně a výborně, vídeňský guláš je světově proslulý a ve Vídni ho prý připravují nejlépe na světě. Drůbež, ryby, jehněčí a skopové maso se připravuje často a velmi chutně. Často se pro přípravu pokrmů používá husí sádlo, které společně s kořením dodává jídlu sladkou a jemnou chuť.

Koření
Stejně jako u nás, ...více »

Čínská kuchyně

šmudlinka
29. 9. 2008
Komentáře: 2, posl.: 30. 9. 2008
Čínská kuchyně Čínu zná každý, jakési nudle s masem či maso s buráky. Variací bezpočet a někdy je docela obdivuhodné, co dokážeme označit za čínu. Pojďme se podívat, jak se vaří v Číně doopravdy.

Je to kuchyně velmi chutná a zdravá. Zastánci zdravé podotknou, že nepříliš zdravé je velké množství glutamátů a jiných ochucovačů a zvýrazňovačů chutí. Je to pravda, ale i bez nich se dá vařit, a v našich krajích to spíše doporučuji, protože alergie na glutamáty nejsou žádnou výjimkou. Bolest hlavy, průjem či jen divný pocit v břiše může signalizovat, že v „číně“ bylo i něco, co vám nedělá dobře.
...více »

ROZMANITÁ TURECKÁ KUCHYNĚ

Armin Sandman
4. 9. 2008
Komentáře: 1, posl.: 4. 9. 2008
ROZMANITÁ TURECKÁ KUCHYNĚ Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky ...více »

Dětská výživa

Betyna
28. 7. 2008
Komentáře: 10, posl.: 30. 7. 2008
Dětská výživa Máte přebytek meruněk? Připravte moc dobrou dětskou výživu podle vyzkoušeného receptu…

Potřebujeme:

- 2 kg ovoce

- 350g cukru krystal nebo krupice (na meruňky 400g)

- 1 vanilkový cukr

- půl lžičky kyseliny citrónové

Postup:

Ovoce nakrájejte na kousky, smíchejte s cukrem a povařte do měkka.

Přidejte vanilkový cukr a kyselinu citrónovou, a nechte rozpustit ještě chvilku varem.

Rozmixujte, nalijte do skleniček, sterilovat 15 minut.

...více »

Jídlo jako afrodisiakum

Martina Dvořáčková
9. 7. 2008
Komentáře: 3, posl.: 9. 7. 2008
Jídlo jako afrodisiakum To, že láska prochází žaludkem, se traduje od nepaměti. A že jde o naprostou pravdu, se ví už od pradávna. Jídlo jako afrodiziakum znali už staří Egypťané.

Název afrodiziakum je odvozen od antické bohyně lásky Afrodity. Některá jsou dosti podivná, například to nejstarší dochované – staří Egypťané používali ke zvýšení své touhy sušený krokodylí penis!

Největší oblibě se dnes těší například rajská jablíčka, lanýže, ústřice, ale i šafrán, med, česnek, datle, artyčoky nebo pečené kaštany.

Ústřice nejen jako afrodiziakum

Největší ...více »

Historie piva

Leona Roháčková
12. 6. 2008
Komentáře: 0, posl.:
Historie piva Pěník, pivson, škopek, kósek, jedno…

Kdo z nás by neznal libozvučné a naprosto originální přezdívky lahodného pěnivého moku, kdo z nás alespoň jednou v životě neochutnal nezaměnitelnou tekutinu. Jaké jsou ale osudy tohoto nápoje, které k Čechám patří od nepaměti?

Pivo je staré jako lidstvo samo. Ve starověkém eposu o Gilgamešovi se dočteme, kterak příslušnice nejstaršího řemesla na světě opájela na přání vládce reka Enkidua. Opájela jej jednak vlastními vnadami, druhak jej pobízela, aby pojedl nejstaršího pokrmu na světě – totiž chleba (protože to ...více »

Kávový dýchánek

Světla
11. 5. 2008
Komentáře: 16, posl.: 13. 5. 2008
Kávový dýchánek Musím se přiznat, že patřím k těm, kteří se bez kofeinu neobejdou. Ráda si dám kafe i dvakrát denně – i přes věčné spory, zda káva našemu zdraví škodí, nebo naopak přináší osvěžení. Co člověk, to jiný názor. Já však na její vůni a lahodnou chuť nedám dopustit.

Jak dlouho už lidé vědí o kávě, netuším. Ale jak to tak bývá, také o objevení pražené kávy existuje řada starých legend. Jedna z nich například vypráví, že kdysi dávno hořel les, kde divoce rostly kávovníky. Boby však nestačily zcela shořet. Jejich vůně, a dokonce i chuť, byla po požáru tak příjemná, že lidé začali plody ...více »

Vietnamská kuchyně

šmudlinka
14. 4. 2008
Komentáře: 12, posl.: 16. 4. 2008
Vietnamská kuchyně Známé pálivé vietnamské nudle nejsou tím jediným, co si můžeme převzít z této specifické kuchyně. Je tu mnoho dalšího zajímavého, hodně ovlivněného čínskou kuchyní.

Vietnamci jsou šetrní
Vietnamská hospodyňka by možná neskákala pro pírko přes plot, ale můžete si být jisti, že dokáže zužitkovat v kuchyni každičký lísteček čaje či každičké zrníčko rýže. Vaří hodně z hub, veškeré zeleniny, bambusové výhonky, zelí, mrkev, cibule, celer nebo pórek je i tamní typickou zeleninou. Často se připravují ryby, drůbež, na naše poměry hodně také bůček a vepřové maso, a ...více »

Bojíte se rakoviny prsu? Jezte zelí!

Ivana Lochmanová
6. 2. 2008
Komentáře: 6, posl.: 10. 2. 2008
Bojíte se rakoviny prsu? Jezte zelí! Máte-li zelí na černé listině, protože nadýmá nebo vám nevoní, děláte velkou chybu.

Čerstvé i kysané zelí je zázračnou potravinou zejména pro nás pro ženy. Dle odborných studií, které byly zveřejněny, chrání konzumace zelí ve všech jeho podobách mladé dívky a ženy před rakovinou prsu: ovšem za předpokladu, že se na jídelníčku objeví alespoň třikrát týdně. Přitom platí jednoduchá úměra: čím více, tím lépe!

Nemusíte se bát, že po zelí ztloustnete. Dopřejte si na talíř velkou porci, klidně jako přílohu ke všemu, k čemu ho vzhledem k nastavení chuťových ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 619 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 18.04.2024 a svátek má Valérie