Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Je snadnější být moudrým pro ostatní než pro sebe.
(Francois de la Rochefoucauld)

Dobroty

Chalva – zdravá dobrota

Ivana Lochmanová
12. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 14. 8. 2008
Chalva - zdravá dobrota Chalva je vynikající orientální pochoutka, která v batohu, když jdeme na výlet s dětmi, nezabere mnoho místa, je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků – a zasytí.

Její název pochází z arabštiny a odvozuje se od slova „hilwa“, což v překladu znamená „sladký“. Dnes se dá tato dobrota koupit především v prodejnách se zdravou výživou nebo se podává v čajovnách jako zákusek.

Na chalvě si prý jako dítě pochutnával i Ježíš Kristus. Dnes si ji na výlet berou turisté, cyklisté. Je dobrá jako zákusek po večeři, zasytí i po lehčí snídani. Tělu dodá ...více »

Přesedlejte z bonbónů na rozinky!

Barbora Roháčová
4. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Přesedlejte z bonbónů na rozinky! Rozinky (někdy se setkáte s jejich označením hrozinky) patří mezi nejrozšířenější a nejznámější sušené ovoce.

Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů. Jejich obliba u nás zatím není tak velká, setkáváme se s nimi nejčastěji v receptech na moučníky, nákypy a 
jiné sladké dobroty, ovšem dobře se hodí i pod maso, do omáček či kořeněných jídel. Například Asiaté vmíchají rozinky do rýže, která je ochucená kari kořením a ústřicovou omáčkou (klidně ale použijte i houbovou), a tato kombinace je více než zajímavá. Doporučujeme vyzkoušet :-)

Rozinky se liší podle druhů ...více »

Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá

Venušanka, Petra Veselá
26. 7. 2021
Komentáře: 3, posl.: 5. 3. 2009
Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá Baristku Petru Veselou jsme již na našem magazínu představili v tomto článku. Dnes na něj navážeme, abychom se zeptali, co se za poslední dva roky, kdy jsme spolu s Petrou hovořily naposledy, změnilo…

1. Petro, předpokládám, že jste stále věrná kavárně Zlatý korálek, nicméně od roku 2007, kdy jste vyprávěla čtenářkám o svém vítězství ve finále soutěže Mistr kávy z roku 2005 a o reprezentaci ČR na mistrovství světa World Barista Championship ve švýcarském Bernu z ...více »

Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky!

Jana Kučerová
4. 7. 2021
Komentáře: 4, posl.: 5. 10. 2012
Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky! Brusinky se výborně hodí nejenom k přípravě vynikající omáčky, ale syrové pomáhají zejména při ledvinových či jaterních potížích. Jsou výbornou prevencí při opakujících se zánětech močového měchýře, které, jak my ženy moc dobře víme, bývají vskutku nepříjemné a úporné.

Dle nejnovějších výzkumů se zdá, že brusinky by mohly účinně pomoci i v případě úniku moči (inkontinence), neboť zpomalují rozklad moči, který je doprovázen nepříjemným zápachem.

Brusinky obsahují velké množství vody, uvádí se, že je to dokonce až 90% jejich obsahu. Ovšem ...více »

Kardamon: do kávy, perníku i na steak

Vanda Švehlová
17. 5. 2021
Komentáře: 4, posl.: 22. 1. 2008
Kardamon: do kávy, perníku i na steak Je libo do kávy špetičku kardamonu? Třeba místo cukru? Ale ano, toto koření se přidává nejenom do sladkých a slaných pokrmů, ale labužníci a znalci
si jím ochucují i kávu a čaj.

Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.

I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.

Jakou má kardamon ...více »

Čokoláda

Vanda Švehlová
18. 1. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Čokoláda Víte, kam by musely směřovat vaše kroky, kdybyste chtěli vystopovat místo, kde původně rostl kakaovník? A víte, že už za 10 kakaových bobů si prostopášní muži v dávné minulosti mohli dopřát potěšení s prostitutkou? Kakaové boby svého času byly dokonce platidlem.

Ale zpět k první otázce: pokud byste chtěli navštívit kolébku kakaovníku, udělali byste nejlépe, kdybyste zamířili do tropických deštných pralesů v povodí Amazonky a Orinoka.

Původní obyvatelé považovali boby kakaovníku za afrodisiakum a k tomuto plodu, který byl považován za symbol hojnosti, se vázaly také ...více »

Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!

Ivana Lochmanová
22. 11. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni! Dýně si rostou, kde chtějí. Zdobí zahrádky, balkony, ale stávají se čím dál častěji i zajímavou bytovou dekorací.

Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.

Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.

Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako ...více »

Čaj nejen o páté

Venušanka
30. 6. 2010
Komentáře: 7, posl.: 30. 6. 2010
Čaj nejen o páté Dáváme si ho k snídani, pro zahřátí, s přáteli, Angličané ho servírují o páté. Ano, řeč je o čaji. Historie čaje je velice stará a zajímavá.

Podle nejstarší a nejrozšířenější legendy došlo k objevu tohoto lahodného nápoje čistě náhodou, když čínský císař odpočíval pod divokým čajovníkem. Vítr utrhl několik čajovníkových lístků a zavál je do kalíšku s vroucí vodou, kterou panovník pil z hygienických důvodů zásadně převařenou. A první čaj byl na světě!

Pěstování čajovníku ve velkém se v Asii rozšířilo poměrně rychle, a to v pátém a šestém ...více »

Snídaně, my a děti

Jana Kučerová
26. 1. 2010
Komentáře: 2, posl.: 2. 6. 2012
Snídaně, my a děti Taky ráno burácíte na dítě, že se pořádně nenajedlo, a nutíte ho pomalu s karabáčem v ruce, aby snědlo, co má na talíři, bez ohledu na to, jestli mu to chutná? Tohle zamyšlení nebude o tom, že dítě je povinné se po ránu nabaštit a jít do školy (nebo v době prázdnin ven za svými kamarády).

Děti jsou přejedené. Ráno je nutíme snídat, do školy jim balíme svačiny – a ten, kdo nebalí svačiny, tak dává peníze na to, aby si děcko koupilo něco k jídlu. Nebudu vás napínat, koupené svačiny mají se zdravou výživou společného asi tolik jako Česká republika s mořem. Pořád si pleteme dva pojmy: ...více »

Za vším hledej ženu!

Jana Kučerová
3. 4. 2009
Komentáře: 0, posl.:
Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s čajem či kávou, přidáváme ho ve velkém do vynikajících pečených moučníků a máme výčitky svědomí z toho, že po něm nezdravě tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu říká hanlivě„bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina a že historie jeho výroby je poměrně zajímavá. Než se cukr natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se zprvu vyráběl z cukrové třtiny, jejíž kolébkou byla exotická Indie. Domorodci žvýkali ...více »

Jáhly? Sem s nimi! :-)

Ivana Lochmanová
8. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Jáhly? Sem s nimi! :-) Jáhly jsou vyloupaná a pročištěná zrna prosa setého. Naši předci si jáhly, které jsou velmi zdravé, oblíbili. Ještě na počátku minulého století byl jahelník slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při klasické svatební hostině.

Pak ale začala obliba zdravých jáhel pozvolna upadat, což je velká škoda, ovšem dnes si pozapomenutá zrníčka prosa znovu hledají cestu na naše talíře.

Hledáte-li inspiraci, jak jáhly připravit, doporučujeme navštívit dobrou vegetariánskou restauraci, protože v ní zaručeně pokrmy z jáhel chybět nebudou. Do ...více »

Bryndza je sýrem budoucnosti

Ivana Lochmanová
30. 7. 2021
Komentáře: 1, posl.: 17. 2. 2012
Bryndza je sýrem budoucnosti Bryndza patří ke Slovensku neodmyslitelně jako Juraj Jánošík či Vysoké Tatry. Je to velice zdravý mléčný výrobek z ovčího sýru s přívlastkem probiotický. Historie bryndzy sahá až do středověku, konkrétně do 15. století. Manufaktury na výrobu této lahůdky vznikaly „ve velkém“ až v 18. století.

Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Je zajímavé a neotřelé chuti. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a asi nemá příliš velký význam ji tu detailně popisovat. Takže jen stručně: do čerstvě nadojeného mléka se přidají mléčné kultury a ...více »

Kysané zelí

Radilka
19. 7. 2021
Komentáře: 8, posl.: 17. 10. 2009
Kysané zelí Sychravý podzim si přímo říká o to, abychom si dopřáli co nejvíce vitamínu C. Proč utrácet hříšné peníze, když si vitamínovou bombu můžeme připravit doma? Pokud máte místnost, kde se teplota udržuje do 15°C, vyrobte si domácí kysané zelí.

Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a ...více »

Brokátová vejce

Bertice
2. 6. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Brokátová vejce
Recept na japonský moučník Nišiki Tamago

Potřebujeme: 10 natvrdo uvařených vajec, 15 lžiček cukru, špetka soli,
Vejce uvaříme natvrdo, rozdělíme žloutky a bílky zvlášť a každé zvlášť také nadrobno prolisujeme. Bílky rozetřeme se 6 lžičkami cukru a špetkou soli a do žloutků vmícháme 9 lžiček cukru. Doporučujeme nahradit cukr bílý cukrem třtinovým.

Z alobalu si poté připravíme formu, nejlépe ve tvaru čtverce nebo obdélníku, do které dáme nejdříve hmotu připravenou z bílků, stlačíme, umačkáme a navrch rozetřeme hmotu ze žloutků. Formu pak vložíme ...více »

Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka

Venušanka
30. 4. 2021
Komentáře: 19, posl.: 3. 5. 2007
Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka Snad každá z nás někdy upekla dort, ať už s větším či menším úspěchem. Dnes vám představíme paní Janu Panenkovou z Tuchlovic, která pracuje jako cukrářka. Položili jsme jí několik otázek, abychom se o přípravě nádherných dortů dozvěděli více a inspirovali vás…

Paní Panenková, jak dlouho se pečení dortů věnujete a jak jste se k této práci dostala?

Původně jsem cukrářkou být nechtěla. Bavilo mě kreslit a napadlo mě, že bych mohla malovat na porcelán. Jenže tenkrát mi bylo teprve 15 let a neuměla jsem si představit, že bych byla na internátu v Karlových ...více »

Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny

Barbora Roháčová
6. 12. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny Představte si, že máte zavřené oči a ochutnáte nápoj. Chutná přibližně jako kravské mléko, ale je slanější a o poznání hustší. Co je to? Nevíte? Zkuste hádat… Kdo z vás by tipoval, třeba i z recese, že by to klidně mohlo být mléko velbloudí, ten by dostal bod :-)

Velbloudí mléko má několik zvláštností, kvůli nimž stojí za to se o něm zmínit. I když je totiž slanější, tak paradoxně obsahuje asi třikrát více vitamínu C než nám běžně známé a dostupné mléko kravské. Má se za to, že mléko velbloudí je vhodné především pro alergiky, kteří si s trávením ...více »

Tymián – do omáčky i proti kašli

Vanda Švehlová
8. 11. 2010
Komentáře: 2, posl.: 22. 11. 2010
Tymián - do omáčky i proti kašli Jestlipak víte, že toto koření, které má poměrně charakteristickou chuť a vůni, patří mezi nejsilněji působící protizánětlivé rostliny?

Tymián si poradí s parazity, střevními prvoky, plísněmi i bakteriemi.

Tato rostlina je příbuzná mateřídoušky a už po celá staletí se používá při léčbě bronchitidy, chronického kašle a při trávicích potížích. Obsahuje totiž silice, které působí proti průjmům, nadýmání a při zánětu zažívacího traktu.

Také mírní kašel a dokáže odhlenit průdušky.

Na tymián se obvykle nedíváme jako na léčivou rostlinu, ale spíše ...více »

Těstovinový salát s humorem

Lenka
12. 2. 2010
Komentáře: 6, posl.: 22. 3. 2011
Těstovinový salát s humorem aneb když moje oblíbená jídelna nevaří

Milé přítelkyně, nyní Vám povím, jak se dělá těstovinový salát…

U nás v Liberci jsou jarní prázdniny – nemám je ráda.

Jednak proto, že nechápu, proč jsou JARNÍ, když je tuhá zima a ráno -17 stupňů…

Ještě více proto, že když jsou prázdniny, školní jídelna, kam chodím na obědy, nevaří :-)!

A protože mi restaurace nevyhovují, především svým ceníkem, dále nabídkou (nedá se absolutně srovnávat „kuchyně“ školní jídelny s tou hospodskou). A nakonec „zahulenými“ místnostmi. I když se v době ...více »

Teplý salát z patisonů a jablek

Bertice
4. 6. 2009
Komentáře: 7, posl.: 6. 6. 2009
Teplý salát z patisonů a jablek Ingredience:

600 g patisonů,50 g uzeného špeku,10 g másla, sůl, pepř,2 lžičky cukru,500 g kyselejších jablek, větší špetka majoránky.

Očištěné a oloupané patisony nakrájíme na 2 cm velké kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku, vložíme na ní patisony. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a přikryté pokličkou a na mírním ohni 10 minut bez míchání dusíme.

Je-li třeba, přidáme 2 lžíce vody. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vyjmeme z nich jádřince. Čtvrtky jablek ještě jednou překrojíme a přidáme do kastrolu k patisonům. Vše ...více »

Sladké pokušení alla turca

Armina Sandmann
31. 3. 2009
Komentáře: 1, posl.: 31. 3. 2009
Sladké pokušení alla turca V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu.

Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem. ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 617 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 16.04.2024 a svátek má Irena