Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Můj psychoanalytik mě varoval, ať si neberu tak mladou ženu, ale byla tak krásná, že jsem si našel jiného psychoanalytika.
(Woody Allen)

Dobroty

Pažitka – královna bylinek

Ivana Lochmanová
27. 7. 2011
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011
Pažitka - královna bylinek Ať už ji máme na záhoně nebo v květináči za oknem, pažitka je výborný zdroj vitamínů a skvěle ochutí polévky, pomazánky nebo jakýkoli zeleninový salát, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).

V květináči vypadá velice ...více »

Wasabi

Ivana Lochmanová
13. 4. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Wasabi Milovníci sushi wasabi velmi dobře znají. V obchodech se dá sehnat v podobě prášku nebo pasty.

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.

Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.

Zelený japonský křen je nepostradatelný při ...více »

Perníčky a erotické symboly

Zdena
15. 12. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Perníčky a erotické symboly Marcipány a perníky byly vzácné již díky používaným surovinám. Snad i proto byly používány jako obřadní pečivo.

Předměty na nich zobrazované měly pomoci přeměnit přání ve skutečnost. Často se nemusely zobrazovat celé, stačily pouze části (i ty měly stejný magický účinek).

V době největšího rozkvětu perníkářského řemesla byly již původní magické významy setřeny, objekty a prvky ztvárněné na pernících měly významy odvozené, mnohdy došlo i k jejich přesunu do žertovné polohy.

Nikdy však perníky neměly tematiku bez vnitřního smyslu.

I ...více »

Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!

Ivana Lochmanová
22. 11. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni! Dýně si rostou, kde chtějí. Zdobí zahrádky, balkony, ale stávají se čím dál častěji i zajímavou bytovou dekorací.

Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.

Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.

Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako ...více »

Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!

Ivana Lochmanová
9. 9. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín! Kmín luční (kromě něj známe ještě římský a vodní) patří mezi nejstarší koření, které se v historii lidstva používá.

Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.

Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k ...více »

Těstovinový salát s humorem

Lenka
12. 2. 2010
Komentáře: 6, posl.: 22. 3. 2011
Těstovinový salát s humorem aneb když moje oblíbená jídelna nevaří

Milé přítelkyně, nyní Vám povím, jak se dělá těstovinový salát…

U nás v Liberci jsou jarní prázdniny – nemám je ráda.

Jednak proto, že nechápu, proč jsou JARNÍ, když je tuhá zima a ráno -17 stupňů…

Ještě více proto, že když jsou prázdniny, školní jídelna, kam chodím na obědy, nevaří :-)!

A protože mi restaurace nevyhovují, především svým ceníkem, dále nabídkou (nedá se absolutně srovnávat „kuchyně“ školní jídelny s tou hospodskou). A nakonec „zahulenými“ místnostmi. I když se v době ...více »

Snídaně, my a děti

Jana Kučerová
26. 1. 2010
Komentáře: 2, posl.: 2. 6. 2012
Snídaně, my a děti Taky ráno burácíte na dítě, že se pořádně nenajedlo, a nutíte ho pomalu s karabáčem v ruce, aby snědlo, co má na talíři, bez ohledu na to, jestli mu to chutná? Tohle zamyšlení nebude o tom, že dítě je povinné se po ránu nabaštit a jít do školy (nebo v době prázdnin ven za svými kamarády).

Děti jsou přejedené. Ráno je nutíme snídat, do školy jim balíme svačiny – a ten, kdo nebalí svačiny, tak dává peníze na to, aby si děcko koupilo něco k jídlu. Nebudu vás napínat, koupené svačiny mají se zdravou výživou společného asi tolik jako Česká republika s mořem. Pořád si pleteme dva pojmy: ...více »

Teplý salát z patisonů a jablek

Bertice
4. 6. 2009
Komentáře: 7, posl.: 6. 6. 2009
Teplý salát z patisonů a jablek Ingredience:

600 g patisonů,50 g uzeného špeku,10 g másla, sůl, pepř,2 lžičky cukru,500 g kyselejších jablek, větší špetka majoránky.

Očištěné a oloupané patisony nakrájíme na 2 cm velké kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku, vložíme na ní patisony. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a přikryté pokličkou a na mírním ohni 10 minut bez míchání dusíme.

Je-li třeba, přidáme 2 lžíce vody. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vyjmeme z nich jádřince. Čtvrtky jablek ještě jednou překrojíme a přidáme do kastrolu k patisonům. Vše ...více »

Za vším hledej ženu!

Jana Kučerová
3. 4. 2009
Komentáře: 0, posl.:
Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s čajem či kávou, přidáváme ho ve velkém do vynikajících pečených moučníků a máme výčitky svědomí z toho, že po něm nezdravě tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu říká hanlivě„bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina a že historie jeho výroby je poměrně zajímavá. Než se cukr natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se zprvu vyráběl z cukrové třtiny, jejíž kolébkou byla exotická Indie. Domorodci žvýkali ...více »

Hlíva ústřičná

Zlata Ptáčková
15. 3. 2009
Komentáře: 4, posl.: 16. 3. 2009
Hlíva ústřičná Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší

Hlíva ústřičná: tato dřevokazná houba se na našich stolech objevuje jen krátce a díky tomu, že se v každé rodině najde alespoň jeden člověk, který, jak se říká, houby nemusí, i sporadicky. Což je ovšem v případě tohoto zázraku přírody velká škoda. Nejenže výborně chutná, ale i léčí. Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší.

Cizopasník jménem hlíva ústřičná

Jak jsem se v úvodu zmínila, hlíva ústřičná je cizopasnou houbou. Vegetuje na kůře stromů, z nichž si bere pro sebe ...více »

Jerky – skvělá svačinka, která se venku nekazí

Jana Kučerová
24. 5. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Jerky - skvělá svačinka, která se venku nekazí Udeřila tepla a vy marně přemýšlíte, co si zabalit jako svačinku, když se chystáte s dětmi na výlet, na kolo nebo na nějaký delší trek? Maso se zkazí, sýr rozteče nebo okorá, zelenina je dobrá, ale nezasytí. Poradíme vám: přibalte si do batohu jerky a máte vystaráno!

Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako ...více »

Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?

Ivana Lochmanová
21. 2. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně? Nejeden z nás si jistě pamatuje na často nevábnou zelenou hromádku na talíři ve školní jídelně. Špenát. Nevím o nikom, kdo by si na této vynikající zelenině pochutnával už jako malé dítě a averze u mnohých přetrvává až do dospělosti.

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.

Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »

Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny

Barbora Roháčová
6. 12. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny Představte si, že máte zavřené oči a ochutnáte nápoj. Chutná přibližně jako kravské mléko, ale je slanější a o poznání hustší. Co je to? Nevíte? Zkuste hádat… Kdo z vás by tipoval, třeba i z recese, že by to klidně mohlo být mléko velbloudí, ten by dostal bod :-)

Velbloudí mléko má několik zvláštností, kvůli nimž stojí za to se o něm zmínit. I když je totiž slanější, tak paradoxně obsahuje asi třikrát více vitamínu C než nám běžně známé a dostupné mléko kravské. Má se za to, že mléko velbloudí je vhodné především pro alergiky, kteří si s trávením ...více »

Tymián – do omáčky i proti kašli

Vanda Švehlová
8. 11. 2010
Komentáře: 2, posl.: 22. 11. 2010
Tymián - do omáčky i proti kašli Jestlipak víte, že toto koření, které má poměrně charakteristickou chuť a vůni, patří mezi nejsilněji působící protizánětlivé rostliny?

Tymián si poradí s parazity, střevními prvoky, plísněmi i bakteriemi.

Tato rostlina je příbuzná mateřídoušky a už po celá staletí se používá při léčbě bronchitidy, chronického kašle a při trávicích potížích. Obsahuje totiž silice, které působí proti průjmům, nadýmání a při zánětu zažívacího traktu.

Také mírní kašel a dokáže odhlenit průdušky.

Na tymián se obvykle nedíváme jako na léčivou rostlinu, ale spíše ...více »

Čaj nejen o páté

Venušanka
30. 6. 2010
Komentáře: 7, posl.: 30. 6. 2010
Čaj nejen o páté Dáváme si ho k snídani, pro zahřátí, s přáteli, Angličané ho servírují o páté. Ano, řeč je o čaji. Historie čaje je velice stará a zajímavá.

Podle nejstarší a nejrozšířenější legendy došlo k objevu tohoto lahodného nápoje čistě náhodou, když čínský císař odpočíval pod divokým čajovníkem. Vítr utrhl několik čajovníkových lístků a zavál je do kalíšku s vroucí vodou, kterou panovník pil z hygienických důvodů zásadně převařenou. A první čaj byl na světě!

Pěstování čajovníku ve velkém se v Asii rozšířilo poměrně rychle, a to v pátém a šestém ...více »

Rýže – kolik znáte druhů?

Ivana Lochmanová
8. 2. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Rýže - kolik znáte druhů? Natural, parboiled, bílá rýže, hnědá rýže: když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit?

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!

Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví ...více »

Bar: tajemství froté hadříku

...
15. 8. 2009
Komentáře: 12, posl.: 20. 8. 2009
Bar: tajemství froté hadříku Dva kulinářské zážitky během dvou hodin. Kdo by to řekl? Ten první se odehrál v japonském sushi baru v Praze. Nadlábnout se hůlkami, to přeci zvládnu, aniž bych si vypíchla oko, doufala jsem.

Bylo to horší, než jsem čekala. Vmáčkli jsme se ke stolku dozadu. Po mé levé ruce seděla rozvětvená japonská skupinka. Po pravé ruce dva česky mluvící byznysmeni sjednávali mezi jednotlivými chody megakontrakt.

Vybrat si z jídelního lístku bylo nad mé síly. Umění číst český text bylo tváří v tvář japonskému textu k ničemu. A tak jsem se dohadovala se Seanem, co by pro mě bylo ...více »

Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou?

Helena
7. 4. 2009
Komentáře: 15, posl.: 9. 4. 2009
Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou? Nedávno jsem poprvé v životě ochutnala jogurt z kozího mléka. Nebyl špatný, na to, že to bylo poprvé a moc se mi do něj nechtělo, ale zvědavost byla prostě silnější.

Dokonce jsem si o kozím mléku na obale mohla přečíst, že se lépe vstřebává a tráví než mléko kravské, a že obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku plus další prospěšné látky.

Pravidelná konzumace kozího mléka prý vede ke snížení nervozity a stresu a příznivě působí při kloubních potížích a při onemocnění kůže. Kozí mléko údajně dokonce působí preventivně proti nádorovým onemocněním – ...více »

Sladké pokušení alla turca

Armina Sandmann
31. 3. 2009
Komentáře: 1, posl.: 31. 3. 2009
Sladké pokušení alla turca V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu.

Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem. ...více »

Rambutan

Zlata Ptáčková
6. 3. 2009
Komentáře: 5, posl.: 8. 3. 2009
Rambutan patří mezi nejkvalitnější a nejjemnější tropické ovoce

Tentokráte si představíme ovoce, které roste na stálezelených stromech v jihovýchodní Asii. Pokud při svých letních dovolenkových toulkách zabloudíte do Thajska, Malajsie či Indonésie, budete si jej moci sami utrhnout. Poznávacím znamením Rambutanu je červená slupka s měkkými hustými ostny.

Nephalium lappaceum

Rambutan, latinsky Nephalium lappaceum, je rozložitý stálezelený strom z čeledi Sapindaceae; dorůstá do výšky až dvaceti metrů. Zemí původu jsou státy jihovýchodní Asie – daří se ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata