Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich skutečnost.
(Jan Werich)

Dobroty

Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky!

Jana Kučerová
4. 7. 2021
Komentáře: 4, posl.: 5. 10. 2012
Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky! Brusinky se výborně hodí nejenom k přípravě vynikající omáčky, ale syrové pomáhají zejména při ledvinových či jaterních potížích. Jsou výbornou prevencí při opakujících se zánětech močového měchýře, které, jak my ženy moc dobře víme, bývají vskutku nepříjemné a úporné.

Dle nejnovějších výzkumů se zdá, že brusinky by mohly účinně pomoci i v případě úniku moči (inkontinence), neboť zpomalují rozklad moči, který je doprovázen nepříjemným zápachem.

Brusinky obsahují velké množství vody, uvádí se, že je to dokonce až 90% jejich obsahu. Ovšem ...více »

Kardamon: do kávy, perníku i na steak

Vanda Švehlová
17. 5. 2021
Komentáře: 4, posl.: 22. 1. 2008
Kardamon: do kávy, perníku i na steak Je libo do kávy špetičku kardamonu? Třeba místo cukru? Ale ano, toto koření se přidává nejenom do sladkých a slaných pokrmů, ale labužníci a znalci
si jím ochucují i kávu a čaj.

Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.

I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.

Jakou má kardamon ...více »

Bramborové taštičky plněné hříbky

Petr Žemlička
2. 7. 2014
Komentáře: 2, posl.: 25. 8. 2014
Bramborové taštičky plněné hříbky BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY PLNĚNÉ HŘÍBKY podávané s červeným zelím dušeným s červenou řepou

Recept poskytl šéfkuchař hotelu Horizont Pec pod Sněžkou Jiří Švestka.

SUROVINY NA 4 PORCE:

Bramborové těsto
0,21kg vařené brambory
1ks vejce
0,1kg hrubá mouka
sůl
Vařené brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub.

Houbová směs

0,1kg čerstvé houby
0,1kg žampiony
0,04kg pórek
0,1l ...více »

Čokoláda

Vanda Švehlová
18. 1. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Čokoláda Víte, kam by musely směřovat vaše kroky, kdybyste chtěli vystopovat místo, kde původně rostl kakaovník? A víte, že už za 10 kakaových bobů si prostopášní muži v dávné minulosti mohli dopřát potěšení s prostitutkou? Kakaové boby svého času byly dokonce platidlem.

Ale zpět k první otázce: pokud byste chtěli navštívit kolébku kakaovníku, udělali byste nejlépe, kdybyste zamířili do tropických deštných pralesů v povodí Amazonky a Orinoka.

Původní obyvatelé považovali boby kakaovníku za afrodisiakum a k tomuto plodu, který byl považován za symbol hojnosti, se vázaly také ...více »

Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny

Barbora Roháčová
6. 12. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Velbloudí mléko: afrodisiakum bohaté na vitamíny Představte si, že máte zavřené oči a ochutnáte nápoj. Chutná přibližně jako kravské mléko, ale je slanější a o poznání hustší. Co je to? Nevíte? Zkuste hádat… Kdo z vás by tipoval, třeba i z recese, že by to klidně mohlo být mléko velbloudí, ten by dostal bod :‑)

Velbloudí mléko má několik zvláštností, kvůli nimž stojí za to se o něm zmínit. I když je totiž slanější, tak paradoxně obsahuje asi třikrát více vitamínu C než nám běžně známé a dostupné mléko kravské. Má se za to, že mléko velbloudí je vhodné především pro alergiky, kteří si s trávením ...více »

Tymián ‑ do omáčky i proti kašli

Vanda Švehlová
8. 11. 2010
Komentáře: 2, posl.: 22. 11. 2010
Tymián - do omáčky i proti kašli Jestlipak víte, že toto koření, které má poměrně charakteristickou chuť a vůni, patří mezi nejsilněji působící protizánětlivé rostliny?

Tymián si poradí s parazity, střevními prvoky, plísněmi i bakteriemi.

Tato rostlina je příbuzná mateřídoušky a už po celá staletí se používá při léčbě bronchitidy, chronického kašle a při trávicích potížích. Obsahuje totiž silice, které působí proti průjmům, nadýmání a při zánětu zažívacího traktu.

Také mírní kašel a dokáže odhlenit průdušky.

Na tymián se obvykle nedíváme jako na léčivou rostlinu, ale spíše ...více »

Těstovinový salát s humorem

Lenka
12. 2. 2010
Komentáře: 6, posl.: 22. 3. 2011
Těstovinový salát s humorem aneb když moje oblíbená jídelna nevaří

Milé přítelkyně, nyní Vám povím, jak se dělá těstovinový salát…

U nás v Liberci jsou jarní prázdniny – nemám je ráda.

Jednak proto, že nechápu, proč jsou JARNÍ, když je tuhá zima a ráno ‑17 stupňů…

Ještě více proto, že když jsou prázdniny, školní jídelna, kam chodím na obědy, nevaří :‑)!

A protože mi restaurace nevyhovují, především svým ceníkem, dále nabídkou (nedá se absolutně srovnávat „kuchyně“ školní jídelny s tou hospodskou). A nakonec „zahulenými“ místnostmi. I když se v době ...více »

Bar: tajemství froté hadříku

...
15. 8. 2009
Komentáře: 12, posl.: 20. 8. 2009
Bar: tajemství froté hadříku Dva kulinářské zážitky během dvou hodin. Kdo by to řekl? Ten první se odehrál v japonském sushi baru v Praze. Nadlábnout se hůlkami, to přeci zvládnu, aniž bych si vypíchla oko, doufala jsem.

Bylo to horší, než jsem čekala. Vmáčkli jsme se ke stolku dozadu. Po mé levé ruce seděla rozvětvená japonská skupinka. Po pravé ruce dva česky mluvící byznysmeni sjednávali mezi jednotlivými chody megakontrakt.

Vybrat si z jídelního lístku bylo nad mé síly. Umění číst český text bylo tváří v tvář japonskému textu k ničemu. A tak jsem se dohadovala se Seanem, co by pro mě bylo ...více »

Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou?

Helena
7. 4. 2009
Komentáře: 15, posl.: 9. 4. 2009
Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou? Nedávno jsem poprvé v životě ochutnala jogurt z kozího mléka. Nebyl špatný, na to, že to bylo poprvé a moc se mi do něj nechtělo, ale zvědavost byla prostě silnější.

Dokonce jsem si o kozím mléku na obale mohla přečíst, že se lépe vstřebává a tráví než mléko kravské, a že obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku plus další prospěšné látky.

Pravidelná konzumace kozího mléka prý vede ke snížení nervozity a stresu a příznivě působí při kloubních potížích a při onemocnění kůže. Kozí mléko údajně dokonce působí preventivně proti nádorovým onemocněním – ...více »

Sladké pokušení alla turca

Armina Sandmann
31. 3. 2009
Komentáře: 1, posl.: 31. 3. 2009
Sladké pokušení alla turca V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu.

Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem. ...více »

Brokátová vejce

Bertice
2. 6. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Brokátová vejce
Recept na japonský moučník Nišiki Tamago

Potřebujeme: 10 natvrdo uvařených vajec, 15 lžiček cukru, špetka soli,
Vejce uvaříme natvrdo, rozdělíme žloutky a bílky zvlášť a každé zvlášť také nadrobno prolisujeme. Bílky rozetřeme se 6 lžičkami cukru a špetkou soli a do žloutků vmícháme 9 lžiček cukru. Doporučujeme nahradit cukr bílý cukrem třtinovým.

Z alobalu si poté připravíme formu, nejlépe ve tvaru čtverce nebo obdélníku, do které dáme nejdříve hmotu připravenou z bílků, stlačíme, umačkáme a navrch rozetřeme hmotu ze žloutků. Formu pak vložíme ...více »

Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka

Venušanka
30. 4. 2021
Komentáře: 19, posl.: 3. 5. 2007
Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka Snad každá z nás někdy upekla dort, ať už s větším či menším úspěchem. Dnes vám představíme paní Janu Panenkovou z Tuchlovic, která pracuje jako cukrářka. Položili jsme jí několik otázek, abychom se o přípravě nádherných dortů dozvěděli více a inspirovali vás…

Paní Panenková, jak dlouho se pečení dortů věnujete a jak jste se k této práci dostala?

Původně jsem cukrářkou být nechtěla. Bavilo mě kreslit a napadlo mě, že bych mohla malovat na porcelán. Jenže tenkrát mi bylo teprve 15 let a neuměla jsem si představit, že bych byla na internátu v Karlových ...více »

Turecké předkrmy vyžadují disciplínu

Armin Sandman
22. 8. 2012
Komentáře: 0, posl.:
Turecké předkrmy vyžadují disciplínu Malé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněné. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. Musíte se hodně krotit, aby vám zbylo místo v nřiše také na hlavní chod.

Mezes ‑ lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.

Vždy s chlebem

Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K ...více »

Jerky ‑ skvělá svačinka, která se venku nekazí

Jana Kučerová
24. 5. 2011
Komentáře: 0, posl.:
Jerky - skvělá svačinka, která se venku nekazí Udeřila tepla a vy marně přemýšlíte, co si zabalit jako svačinku, když se chystáte s dětmi na výlet, na kolo nebo na nějaký delší trek? Maso se zkazí, sýr rozteče nebo okorá, zelenina je dobrá, ale nezasytí. Poradíme vám: přibalte si do batohu jerky a máte vystaráno!

Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako ...více »

Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni!

Ivana Lochmanová
22. 11. 2010
Komentáře: 0, posl.:
Chcete zhubnout? Pochutnejte si na dýni! Dýně si rostou, kde chtějí. Zdobí zahrádky, balkony, ale stávají se čím dál častěji i zajímavou bytovou dekorací.

Pokud se zdráháte zařadit je do svého jídelníčku a pohlížíte na ně jen jako na symbol podzimu, děláte chybu. Tykve se totiž doporučují lidem, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout, a také těm, co mají potíže s ledvinami.

Tykve jsou tvořeny především vodou a vlákninou.

Jsou bohaté i na vitamíny (jmenujme například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou, betakaroten a fruktózu, stejně tak obsahují i hodně minerálů, jako ...více »

Čaj nejen o páté

Venušanka
30. 6. 2010
Komentáře: 7, posl.: 30. 6. 2010
Čaj nejen o páté Dáváme si ho k snídani, pro zahřátí, s přáteli, Angličané ho servírují o páté. Ano, řeč je o čaji. Historie čaje je velice stará a zajímavá.

Podle nejstarší a nejrozšířenější legendy došlo k objevu tohoto lahodného nápoje čistě náhodou, když čínský císař odpočíval pod divokým čajovníkem. Vítr utrhl několik čajovníkových lístků a zavál je do kalíšku s vroucí vodou, kterou panovník pil z hygienických důvodů zásadně převařenou. A první čaj byl na světě!

Pěstování čajovníku ve velkém se v Asii rozšířilo poměrně rychle, a to v pátém a šestém ...více »

Snídaně, my a děti

Jana Kučerová
26. 1. 2010
Komentáře: 2, posl.: 2. 6. 2012
Snídaně, my a děti Taky ráno burácíte na dítě, že se pořádně nenajedlo, a nutíte ho pomalu s karabáčem v ruce, aby snědlo, co má na talíři, bez ohledu na to, jestli mu to chutná? Tohle zamyšlení nebude o tom, že dítě je povinné se po ránu nabaštit a jít do školy (nebo v době prázdnin ven za svými kamarády).

Děti jsou přejedené. Ráno je nutíme snídat, do školy jim balíme svačiny – a ten, kdo nebalí svačiny, tak dává peníze na to, aby si děcko koupilo něco k jídlu. Nebudu vás napínat, koupené svačiny mají se zdravou výživou společného asi tolik jako Česká republika s mořem. Pořád si pleteme dva pojmy: ...více »

Teplý salát z patisonů a jablek

Bertice
4. 6. 2009
Komentáře: 7, posl.: 6. 6. 2009
Teplý salát z patisonů a jablek Ingredience:

600 g patisonů,50 g uzeného špeku,10 g másla, sůl, pepř,2 lžičky cukru,500 g kyselejších jablek, větší špetka majoránky.

Očištěné a oloupané patisony nakrájíme na 2 cm velké kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na tuku, vložíme na ní patisony. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a přikryté pokličkou a na mírním ohni 10 minut bez míchání dusíme.

Je‑li třeba, přidáme 2 lžíce vody. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vyjmeme z nich jádřince. Čtvrtky jablek ještě jednou překrojíme a přidáme do kastrolu k patisonům. Vše ...více »

Za vším hledej ženu!

Jana Kučerová
3. 4. 2009
Komentáře: 0, posl.:
Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s čajem či kávou, přidáváme ho ve velkém do vynikajících pečených moučníků a máme výčitky svědomí z toho, že po něm nezdravě tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu říká hanlivě„bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina a že historie jeho výroby je poměrně zajímavá. Než se cukr natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se zprvu vyráběl z cukrové třtiny, jejíž kolébkou byla exotická Indie. Domorodci žvýkali ...více »

Hlíva ústřičná

Zlata Ptáčková
15. 3. 2009
Komentáře: 4, posl.: 16. 3. 2009
Hlíva ústřičná Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší

Hlíva ústřičná: tato dřevokazná houba se na našich stolech objevuje jen krátce a díky tomu, že se v každé rodině najde alespoň jeden člověk, který, jak se říká, houby nemusí, i sporadicky. Což je ovšem v případě tohoto zázraku přírody velká škoda. Nejenže výborně chutná, ale i léčí. Mít doma elixír mládí nebylo nikdy jednodušší.

Cizopasník jménem hlíva ústřičná

Jak jsem se v úvodu zmínila, hlíva ústřičná je cizopasnou houbou. Vegetuje na kůře stromů, z nichž si bere pro sebe ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 961 den v provozu
• 4 935 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka